Sre, 15.04.2009 - 21:38 Komentarji: 5 komentarjev

V tem e-učbeniku si lahko ogledate kako začeti delo z orodjem Adobe Photoshop CS3 in kako na koncu svoje delo shraniti v željeni obliki. Poleg tega boste spoznali še izbirna orodja, načine kako jih uporabljamo in izbor katerega je najbolj primeren.

objavil Japo v rubriki:

vaja ena

Z žalostjo sem ugotovil, da je lekcija 10 zadnja !? Začel sem namreč z 10 sedaj pa sem začel sistematično pri prvi, kot je prav. Škoda! Pri 10 si obljubil, da bo o plasteh še govora v naslednji lekciji…. Hvala vseeno… osale lekcije bom prbavil v tem tednu… Vse kar sem videl, super… res si se potrudil ! Mirko

Reply

Hvala za komentar. Ker se v zavodu o2z2 trenutno intenzivno pripravljamo na začtek multimedijskih izobraževanj, ki jih bomo ponujali za vse zainteresirane po dostopnih cenah, nam žal primanjkuje časa za izdelavo e-učbenikov. Vsekakor pa se bodo nadaljevali.

Medtem sem že nalozil verzijo

Medtem sem že nalozil verzijo CS3 (extended). Pretvoril sem sliko v CMYK, zdaj pa na njej ne morem npr. uporabljati efekta red eye tool (deluje samo v RGB ali lab color mode). Tudi samo shranjevanje je preobširno: iz 3.4 KB osnove je po pretvorbi v CMYK to naneslo na 10.9KB, pri resoluciji 300 na 46.6KB, oboje skupaj pa celo več kot 100KB! S tem da razlike na prvi pogled ni nobene, saj se povečuje kvaliteta samo v številkah (navidezno).

Image size

Najprej naj se zahvalim za komentar. Kar se tiče CMYK in RGB barvnega oklja so stvari sledeče. RGB je barvno okolje sestavljeno iz barv Red, Green in Blue in je namenjeno sevalnim medijem. Se pravi medijem, ki prikazujejo sliko preko svetilnosti svetlobe. CMYK je barvno okolje sestavljeno iz Cyan, Magenta, Yelow in Black in je namenjeno odbojnim medijem. Se pravi medijem, ki prikazujejo sliko preko odboja svetlobe od površine. RGB uporabljamo za splet, televizijo oziroma za vse svetlobne prikazovalnike. Za vse tiskovine oziroma odbojne medije pa uporabljamo CMYK barvno okolje. Nekatere barve v RGB se ne dajo upodobiti v CMYK okolje npr. fluroscentne barve (acid zelena,...). Se pravi, da spektra obeh barvnih okolji nista ista. Za vso pripravo za tisk moramo nujno uporabljati CMYK barvno okolje, saj je tehnika tiska narejena na princip separcije barv na filme ali plate. Se pravi, da se vsaka barva tiska posamezno. Skupek vseh štirih nanosov barv nam da pravilno upodobitev slike oz. grafike na papir. To je tehnologija tiska v katero se ne bi podrobno spuščal. Kar pa se tiče uporabe efektov (tudi red eye removal) v PS je tako, da moramo vse efekte uporabljati v RGB oklju in sliko šele čisto na koncu pred shranjevanjem pretvorimo v CMYK. Vprašal pa si tudi o velikostih slik. Vse slike za tisk morajo biti 300 dpi (min. 250 dpi), ker je to najnižja resolucija pri kateri se rastrski nanosi barv pravilno upodobijo na papir. Ko govoriš o velikosti najbrž misliš, da se poveča velikost iz 3,4 MB v 10.9 MB in ne KB. Bistvo je, da ko pretvarjaš sliko iz 72 dpi v 300 dpi, da imaš v vmesniku image size odklopljeno resample image. S tem se velikost ne bo povečala. Je pa res, da se slike iz RGB v CMYK nekoliko povečajo. Odvisno od nasičenosti barv. Upam, da ti je ta odgovor pomagal pri razumevanju zakonitosti PS-ja. Do naslednjič lep pozdrav.

Hej! Zakaj je tako važna

Hej! Zakaj je tako važna pretvorba obstoječe slike v CMYK za tisk oz. pretvorba v resolucijo 300, ko pa se pri prenosu slike s fotoaparta itak samodejno shrani pod RGB in resolucijo 72, sama ročna pretvorba pa naj bi po besedah v članku ne izboljšala kvalitete slike? Ali s to prevorbo na koncu vendarle dobim boljšo kvaliteto?Prej sem uporabljal AP7, ker pa nima orodja za odpravo rdečih oči (je to sploh mogoče?), sem šel na AP6, ki pa nima pretvorbe v CMYK! Sem zaradi tega kaj prikrajšan, ali grem rajši na AP CS3? Lp, Igor